Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر _ گروه استان‌ها، الهام صباحی؛ جنگ روایت‌های زنانه‌ای دارد؛ روایت‌هایی که نمی‌شود پشت تریبون گفت. یک دورهمی می‌خواهد با دو استکان چایی که سرد می‌شود، ولی دلت را گرم می‌کند که ایرانم چه شیر زنانی دارد.

این روزها به مناسبت هفته دفاع مقدس در تدارک برنامه میهمانی بودیم. از خانم «افسانه قاضی‌زاده» دعوت کردیم تا میهمان برنامه ما باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دورهمی را ترتیب دادیم تا روایت‌هایی زنانه از جنگ را که نمی‌شود نوشت را، گفت و شنید.

افسانه قاضی‌زاده، انقلاب را در مدرسه با انجمن اسلامی تمرین کرده است. ۱۷ سالش نشده بود که جنگ شد. در خانه همیشه بحث‌ها داغ بود. سه برادرش از او بزرگ‌تر بودند؛ او بچه چهارم خانه است و خواهر و برادر کوچک‌تر از خودش هم دارد. در خانه که بحث می‌کردند پدر طرف هیچ‌کدامشان نبود. سعی می‌کرد هر دو طرف را نگه دارد.

سابقه بانوی انقلابی / ‬ پیش و پس از انقلاب

افسانه درگیری را با جنگ داخلی تجربه می‌کند؛ با درگیری‌ای که در مسجد امام صادق (ع) پیش می‌آید. این مسجد محل تجمع طرفداران خلق عرب بود و شیخ شبیر، امامت این مسجد را بر عهده داشت. با بچه‌های انجمن اسلامی در جلوی مسجد جامع تحصن می‌کنند.

ولی افسانه‌ای که امروز روبرویم نشسته زنی جا افتاده و خوش‌رو است که لبخند از روی لب‌هایش محو نمی‌شود و خاطره‌هایش را با هیجان می‌گوید و ما را شیفته می‌کند. وقتی حرف می‌زند او را دختری ۱۶ ساله می‌بینم که شور و شوق جوانی دارد. پر از هیجان است و برای اینکه خرمشهر بماند هر کاری کرده. از شستن رخت رزمندگان تا بستن زخم و نگهبانی انبار مهمات؛ اینها کوچک‌ترین کارهایی است که او کنار بقیه دخترها انجام داده است.

افسانه یک‌باره انقلابی نشده و اسلحه به دست نگرفته است. شخصیت او در انجمن اسلامی شکل‌گرفت و در انقلاب بارور شد و با جنگ به شکل عملیاتی درآمد.

می‌پرسم: خانواده مخالف نبود؟

می‌گوید پدر دیگر حریف ما نمی‌شد. برادرهایم در یک سو بودند. من و خواهرم پروانه در یک‌سوی دیگر به فعالیت‌های خودمان می‌رسیدیم. جنگ که شد خانواده تصمیم گرفت به برازجان برود؛ بچه‌های کوچک را بردند و من و برادرهایمان ماندیم تا از شهر محافظت کنیم.

از جنگ و بعثی‌ها نمی‌ترسیدید؟

می‌خندد و می‌گوید فرصتی برای ترسیدن نداشتیم؛ جنگ بود و کارهای زمین‌مانده بسیار؛ فرصت برای خوابیدن نداشتیم چه برسد به اینکه بترسیم. چرا، می‌ترسیدیم وقتی هواپیما دیوار صوتی را می‌شکست؛ خیز برمی‌داشتیم در هر چاله‌ای که بود. دخترها ترس از تجاوز داشتند و با خود می‌گفتند اگر در موقعیتی گیر کردیم با اسلحه‌ای که دستمان بود خودمان را می‌کشیم؛ اما اینکه این ترس باعث مختل شدن کارمان بشود نه؛ این‌طور نبود.

ما با عرب‌ها زندگی می‌کردیم. بسیاری از فامیل‌های خانواده‌های خرمشهری در عراق بودند. برخی ایرانی‌ها که در عراق متولد شده بودند بعد از فسخ قرارداد الجزایر، صدام آن‌ها را به ایران بازگرداند که به آن‌ها معاودین می‌گفتند.

در مسجد خرمشهر چه‌کار می‌کردید؟

همه کار می‌کردیم. هر کاری که زمین‌مانده بود را به دوش می‌کشیدیم. می‌خواست اسلحه باشد یا رزمنده‌ای زخمی. گاهی از شدت کار و بی‌خوابی سرم را که به ستون مسجد تکیه می‌دادم خوابم می‌برد و نمی‌فهمیدم چند دقیقه خوابیده‌ام یا چند ساعت و با صدای بچه‌ها بیدار می‌شدم تا به کارها برسم.

آن‌قدر کار زیاد بود که با بچه‌ها تصمیم گرفتیم موهایمان را با ماشین بزنیم که شپش نیفتد. بعضی‌ها از ته زدند تا خیالشان راحت باشد. همه آن یک ماه شاید یکی دو بار بیشتر حمام نرفتیم. آن‌هم اگر واجب بود بچه‌ها به آبادان می‌رفتند و سریع برمی‌گشتند.

کی از خرمشهر خداحافظی کردید؟

روزهای آخر عراقی‌ها را می‌دیدم که درون شهر هستند. ۲۵ مهرماه بود که جهان‌آرا همه خواهرها را به آبادان فرستاد. روز سختی بود و تا آبادان گریه می‌کردیم. خانواده‌ام از برازجان به کرج رفتند اما من دلم آرام نبود؛ می‌خواستم نزدیک خرمشهر باشم. به بیمارستان طالقانی رفتم و آنجا مشغول کارهای خدماتی شدم.

همه کار می‌کردم. دستکش‌های لاتکس یک‌بارمصرف را می‌شستم و دوباره پودر می‌زدم و ضدعفونی می‌شد تا قابل‌استفاده شود.

آن‌قدر لباس، ملحفه و دستکش شسته بودیم که سال‌های بعد دست‌هایم گیر نداشت و نمی‌توانستم حتی یک خودکار دستم بگیرم.

تعداد کارکنان بیمارستان کم بود. در اتاق جراحی هم کمک می‌کردم؛ یادم هست یک‌بار موقع عمل جراحی، قلب بیمار از حرکت ایستاد. دکتر به من گفت با انگشتت به قلب یک ضربه بزن. با انگشت اشاره‌ام آرام به قلب زدم؛ قلب شروع به تپیدن کرد. پر از هیجان شده بودم. عاشق این بودم که درسم را ادامه دهم و دکتر شوم.

دکتر شدید؟

می‌خندد و می‌گوید ازدواج کردم و پرستار همسری مهربان و جانباز شدم.

قضیه ازدواجش را خوانده‌ام که جهان‌آرا واسطه بود. می‌پرسم می‌شود با جزئیات بگویید چطور ازدواج کردید؟

با جهان‌آرا همسایه بودیم. با خواهرهایش دوست بودم. بعد هم که فرمانده ما شد. هوای ما را زیاد داشت. بیمارستان طالقانی آبادان که بودم راه‌به‌راه رزمنده، تکاور، کادر و … از من خواستگاری می‌کرد. من هم به این بهانه که می‌خواهم درس بخوانم و دکتر بشوم جواب رد می‌دادم. آخرش دیدم نمی‌شود شرط گذاشتم باید خرمشهری باشد و جانبازی باشد که دو دست و پا نداشته باشد. بچه‌ها گفتند بگو نمی‌خواهی ازدواج کنی. چند روز بعد «نوشین نجار» گفت یک بنده خدا از شما خواستگاری کرده و یک پایش هم قطع است. گفتم کم است و خندیدند. گفتند مگر شهید می‌خواهی؟!

خواستگاری و جواب رد در وسط میدان جنگ

قرار شد ۵ دقیقه‌ای باهم صحبت کنیم. رفتم دیدم «سید محمود فضلی» است که از بچه‌های انجمن اسلامی بود. هم‌سن بودیم. در شورای مرکزی انجمن اسلامی دانش آموزان او را می‌دیدم؛ اما همیشه به دید شکاکانه به او نگاه می‌کردم. خیلی بحث می‌کرد و از «بنی‌صدر» بد می‌گفت. روزنامه‌های چپی‌ها را هم می‌خواند. گفتم حتماً نفوذی است. بچه‌ها اطمینان دادند که می‌شناسند و گفتند عضو سپاه است. من هم دیدم گیر کرده‌ام گفتم باید بابا اجازه دهد.

حال آقا سید حسابی گرفته شد. به جهان‌آرا گفته بود که کسی را می‌خواهد ولی راضی کردن پدرش خیلی سخت است. جهان‌آرا گفته بود چه کسی؟ پاسخ داده بود افسانه قاضی‌زاده. جهان‌آرا گفته بود خودم درست می‌کنم.

همزمانی ازدواج ما و شهادت جهان‌آرا / ‏‬ پدر شهید مجبورمان کرد عقد کنیم

مهرماه بود. رفتم بیمارستان و دیدم جهان‌آرا برایم مرخصی رد کرده است. گفتم مرخصی برای چیست. گفت برو کرج پیش خانواده‌ات. گفتم عملیات بیت‌المقدس در پیش است و من باید بیمارستان باشم. گفت امر خیر هست؛ دو روزه بروید عقد کنید و برگردید. آن‌قدر مطمئن بود که نمی‌توانستم روی حرفش حرفی بزنم. مرخصی گرفتم و با اتوبوس به کرج رفتیم. جهان‌آرا هم هماهنگ کرده بود و عمو و پدرش با آقا سید و مادرش به خواستگاری آمدند.

پدر سید فوت کرده بود. همان شب پدر جواب بله را داد. با من هم‌صحبت کرد: دختر جان فردا روز برائت خیلی مشکلات پیش می‌آید؛ گفتم خدا هست، توکل بر خدا. هشتم مهرماه بود که رفتیم آزمایش. زنگ زدیم به پدر جهان‌آرا و گفتم شما خواستگاری بودید عقد هم تشریف بیاورید. گفت خدا را شکر کار شما تمام شد ولی کار ما تازه شروع شده. محمد شهید شده است.

فرمانده من و آقا سید شهید شده بود. می‌خواستیم عقد را بهم بزنیم ولی پدر جهان‌آرا نگذاشت. گفت محمد نگران شما بود، حتماً عقد کنید. سفره انداختیم؛ یک نان و پنیر و عکس امام در سفره قرار دادیم. روز بعد عقد، دهم مهر، اول صبح از کرج به تهران رفتیم و به حضرت آقا برای ریاست جمهوری رأی دادیم و بعد برای عرض تسلیت به خانه شهید جهان‌آرا رفتیم.

همین‌که وارد خانه شدیم مادر جهان‌آرا به استقبال ما آمد و عقد ما را تبریک گفت. بعد از ظهر با همسرم به آبادان رفتیم تا به سرکارمان برگردیم. جنگ هنوز ادامه داشت.

می‌پرسم برای من سوال است که شما جنگ را لمس کردید و می‌دانید هر لحظه ممکن است شهید شوید یا همسرتان شهید شود؛ چرا ازدواج کردید؟

می‌گوید ما برای ایدئولوژی‌ای که داشتیم ازدواج کردیم، فرزندانی به دنیا بیاوریم تا انقلاب زنده بماند. چه کسی می‌دانست چند سال جنگ طول می‌کشد. زندگی در جریان بود؛ خنده‌های ما بود؛ همان‌طور که گریه‌های ما نیز بود. سریع هم بعد عقد بچه‌دار شدیم و روح‌الله پسرم الحمدالله در مسیر انقلاب و در خدمت انقلاب است. دو دخترم هم در همین راه‌اند.

جنگ امروز بسیار سخت‌تر است

خانم قاضی زاده صحبتی هم خطاب به ما دارد. می‌گوید: دخترم! جنگ سخت خیلی آسان‌تر از جنگ امروز است. کار شما اکنون سخت است که نمی‌دانید دشمن کیست و نفوذی کیست و با چه کسی باید بجنگید.

پس از این صحبت افسانه خانم به جنگ امروز فکر می‌کنم و وظایفی که بر عهده دارم. افسانه برای اعتقاداتش حرکت کرد؛ جنگید و هر جا که به او احتیاج بود کار کرد. کارهای زمین‌مانده را می‌دید و دست به عمل می‌شد، می‌توانست غر بزند که ملافه‌ها کثیف است اما حرکت می‌کرد و ملافه‌ها را می‌شست؛ می‌توانست غر بزند که ای داد مردم به داد برسید اما دست به کار می‌شد. این جای خالی تربیتی است که دنبالش می‌گردم.

چطور افسانه قاضی‌زاده، افسانه‌ای می‌شود که به دنبال کار حرکت می‌کند و جرأت می‌کند، شجاعت می‌کند و یک‌دم از راه آرمان‌هایش به دلیل سختی عقب نمی‌نشیند و در حال حاضر هم با روایت‌هایش از روزهای جنگ نسلی را آماده می‌کند که می‌توانند ایرانی آباد بسازند و بینی دشمن داخلی و بیرونی را به خاک بمالند.

کد خبر 5034973

منبع: مهر

کلیدواژه: چهل سالگی دفاع مقدس محمد جهان آرا آزادسازی خرمشهر جنگ تحمیلی چهل سالگی دفاع مقدس ویروس کرونا هفته دفاع مقدس شیراز بوشهر آمار کرونا شیوع کرونا دفاع مقدس دفاع مقدس جنگ تحمیلی کرمانشاه گرگان شهرکرد خطبه های نماز جمعه اردبیل انجمن اسلامی جهان آرا بچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۵۰۸۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مهمان «بی واسطه» شد +فیلم

 به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزای علم و فناوری آنا، کاروان «بی واسطه» راهی دانشگاه آزاد اصفهان شده است. این قسمت به دنبال این سوال است که آیا دانشگاه‌های کشور می‌توانند از مقاله محوری فاصله بگیرند و خروجی‌های کاربردی برای کشور داشته باشند؟

مهمان این قسمت از برنامه «بی‌واسطه» دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی است. این برنامه امشب ( شنبه ۸ اردیبهشت‌ماه) ساعت ساعت ۱۹  از شبکه یک سیما روی آنتن خواهد رفت.

دانلود فیلم اصلی کد ویدیو

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نام مبارزان و مجاهدان شهید بوشهری در جهان طنین‌انداز است
  • برنامه بی‌واسطه با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی
  • فرازبام به دنبال بقا/ دربی اصفهان در نقش‌جهان
  • رئیس دانشگاه آزاد اسلامی مهمان «بی واسطه» شد +فیلم
  • بازیابی و معرفی روایت‌های فرهنگ دریاپایه قشم ضرورت دارد
  • روایت شاهدان عینی از لحظات درگیری و شهادت حمیدرضا الداغی + فیلم
  • رکورددار بالاترین پرواز با بالگرد در جهان به روایت آسمان غرب
  • رکوردار بالاترین پرواز با بالگرد در جهان به روایت آسمان غرب
  • عهد کردیم خودسانسوری نکنیم
  • واکنش مورایس به ازدواجش در ایران و روی آوردن به اسلام